Snöskoterturer i Kiruna

Vi har skoterturer som passar alla.
Boka

Skoterturer i Kiruna

Prova på att åka snöskoter! Vi har paket som passar 4-20 personer.

SNÖSKOTER TILL ICEHOTEL

Här får du möjlighet att köra skoter i varierad terräng, över myrar, sjöar och genom snöklädda skogar till Jukkasjärvi och ICEHOTEL. Vi äter lunch i ICEHOTEL restaurang och besöker sedan själva hotellet innan vi kör tillbaka till Hotell E-10.

NORRSKENSJAKT MED SNÖSKOTER

Följ med på en spännande norrskensjakt med skoter. När polarnatten sänker sig åker vi ut för att försöka få syn på det mytomspunna ljusfenomenet. Under färden stannar vi och besöker en träkåta. I den varma träkåtan serveras lättare tilltugg från det lappländska köket. Det finns även möjlighet att köra egen skoter mot ett tillägg.

 

Om norrsken

Norrsken (eller Aurora Borealis som det heter på latin) syns huvudsakligen runt jordens två magnetiska poler. På norra halvklotet kallas det för norrsken och på södra halvklotet kallas det för sydsken.

Hotell E10 anordnar norrskensjakt med snöskoter under perioden december-mars.

Under resten av perioden (slutet på augusti fram till april) då du kan uppleva norrsken här i Norrbotten utgår du med fördel från vårt hotell som är beläget i Kiruna.

 

Vad är norrsken?

Norrsken uppstår då laddade partiklar från rymden kommer in i jordens atmosfär och krockar med de partiklar vi har i vår atmosfär (atomer och molekyler). Vid själva krocken bildas det ljus och det är detta ljus vi kallar för norrsken.

Anledningen till att norrsken (och sydsken) uppstår vid polerna är att partiklarna från rymden fångas upp i jordens magnetfält och styrs mot jordens två poler.

 

Var kommer namnet norrsken ifrån?

Det latinska namnet Aurora Borealis härstammar från det romerska språket och den romerska mytologin, Aurora är namnet på morgonrodnadens gudinna och Borealis betyder nordlig.
En alternativ svensk översättning baserat latinets betydelse skulle därför kunna vara nordligt gryningsljus. Det nordsamiska namnet för Norrsken är guovsahas.

 

Olika typer av norrsken

Norrsken uppträder i många olika färger och former.

Tidigt på kvällen kan man ofta se norrsken i formen av en båge som sträcker sig över himlen.
Denna typ av norrsken är ofta grönfärgad.

Vid andra tillfällen kan norrsken ta sig formen av ett draperi som kan sträcka sig så långt som 100 mil eller mer över himlavalvet.

Vid substormar är norrskenet extra färgsprakande och kan visa upp sig i diverse olika skepnader men även olika färger såsom blått, rött och violett.

Det kan också uppstå så kallade pulserande norrsken där ljusfläckar tänds och släcks på himlen.

Den vanligaste varianten av norrsken kallas för different norrsken och kan vara svår att upptäcka.
Denna typ av norrsken saknar form och ligger som en svag glöd över himlen.

 

Låter norrsken?

Många har uppgett att de har hört ljud i samband med norrsken men det finns än så länge inga vetenskapliga bevis på att så är fallet. Ljudet som (eventuellt) uppstår vid norrsken har beskrivits som ett sprakande ljud som från en öppen eld eller som ett vinande ljud.

Trots att det inte finns några bevis på att norrsken ger ifrån sig ljud är det många som har uppgett att de har hört ljud vid väldigt starka norrsken.

Kanske kommer du att vara en av de som hör ljudet av norrsken nästa gång?

Tips för dig som vill uppleva norrsken

• Norrbotten är det bästa området i Sverige när du vill uppleva norrsken och Kiruna är en av de bästa städerna att utgå ifrån.
  I Kiruna går det att se norrskenet från slutet på augusti fram till april månad.

• Det behöver vara mörkt ute och klart väder.

• Det gäller att titta på himlen ofta, ett norrsken varar oftast mindre än tio minuter.

• Det mest aktiva norrskenet syns oftast före midnatt.

FÖR BOKNING: E-post: info@e-10.se Telefon: +46 980-840 00